Nieuwsbrief nr. 3 - 2012    

December

Al luisterend naar kerstliedjes, waarin men droomt van een witte kerst, schrijf ik deze nieuwsbrief in de stralende zon, het is 30 C. in Lira.
En het kerstseizoen is in volle gang.
 
Grote vakantie
Het is grote vakantie en alle kinderen zijn thuis. De P7- (basisschool) en O level- ( middelbare school) eindexamenkandidaten zijn begonnen aan het lange wachten op hun resultaten. We verwachten ze eind januari. De rest bracht redelijke rapporten mee naar huis, er zijn twee zittenblijvers.
 

eindexamenkandidaten P7

 
Tegenwoordig loopt er een heel drukke weg langs ons kindertehuis, Soroti road, waar trucks met grote snelheid overheen denderen, onderweg naar Jinja in Zuid Sudan. Om naar school te gaan, moeten de kinderen deze weg ook gebruiken. Daarom hebben we helgroene hesjes laten maken, zodat ze goed zichtbaar zijn.
 
Fun day
Aan het eind van het schooljaar werd er een “fun day” gehouden.
De kinderen hadden allemaal liedjes, dansjes en toneelstukjes ingestudeerd. Heel leuk. Daarna volgde de rapportuitreiking. De beste 3 van elke klas kregen een prijsje. In januari krijgen alle sponsors weer een brief met een recente foto, het rapport en een kort verhaaltje over hoe het gaat met “hun” kind.

 
De nieuwe keuken
De nieuwe keuken is “af”. Omdat ik er niet was tijdens de bouw, ik was weer eens naar het ziekenhuis in Nederland, zijn bepaalde dingen niet goed gegaan en daar werken we nu aan. Maar het ziet er goed uit.
 
     
                                                  De nieuwe keuken is (bijna) af……

Overige zaken

En mijn gezondheid is in 4 jaar niet zo goed geweest, dus dat ziekenhuisgedoe is nu hopelijk achter de rug. Wat betreft de elektriciteitsmaatschappij: er loopt nu een rechtszaak. We wachten het af.
 
Handenarbeid
Tijdens zo’n lange vakantie kunnen de kinderen vanzelf niet de hele dag niets doen, dus zijn we begonnen met handenarbeid, een vrij onbekend fenomeen in Lira. Ijzerdraad bewerken, breien en kralen rijgen. Ook knippen en plakken komt aan de beurt en schilderen. We gaan nieuwe muziekinstrumenten kopen, dan kunnen we ook gaan musiceren. Volop plannen dus.
Van het ijzerdraad maken de jongens auto’s, die ze met oude fietsband aan elkaar maken. Volgende week ga ik ze leren kleinere dingen te maken, waar we dan mobile’s van gaan maken.

Op de markt waar men kleren maakt en waar onze twee dove meisjes les krijgen in het coupeusevak, zag ik een berg overtollige lapjes en afknipsels liggen. Ik vroeg: “wat doen jullie hiermee?” En het antwoord was: “dat gooien we weg”. Ah! “Mag ik dat dan hebben?” “ Ja hoor, ga je gang.” Perfect, dat materiaal gaan we dus gebruiken bij het maken van mobile’s en ook bij het plakken, knippen en schilderen.

Breien is hier alleen bekend van de breimachine’s, waarop men schoolsweaters maakt. Wat men hier breien noemt is eigenlijk haken. De meisjes zijn dol enthousiast om te leren breien. Jennifer ziet het al helemaal zitten: “als ik dit goed leer, kan ik een heleboel geld verdienen!”

           
  De kettinkjes en armbanden die te koop aangeboden worden in Kampala, worden haast allemaal geïmporteerd uit Kenya. Maar het materiaal is wel te koop op Odwino Market in Kampala. Dus we zijn druk bezig nu onze eigen sieraden en sleutelhangers te maken. De kinderen zijn dol enthousiast.
Volgende week gaan we ook aan de gang met het versieren van de activiteitenhal voor Kerst. Knippen en plakken dus. En de “kerstboom” optuigen. De cadeautjes zijn allemaal gekocht en wachten op inpakken. Elke dag ga ik met 7 of 8 kinderen naar de stad om nieuwe kleren te kopen. Tjonge wat een karwei, zeker in die hitte. Maar het is ook erg leuk, dat snapt u. Ze komen niet vaak in de stad en kijken hun ogen uit. Een apart fenomeen: de kleren op de tweedehands markt zijn nu duurder dan de nieuwe kleren! Dus krijgt iedereen echte nieuwe kleren dit jaar. Ze voelen zich heel erg verwend.
 
Personele zaken
De matron, Christine, heeft ons verlaten. We hebben nu een nieuwe en goede matron gevonden in Janet, die eerst als kokkin functioneerde.
Ze spreekt prima Engels en is actief bij de kinderen betrokken. De kinderen mogen haar graag. Daarnaast vonden we dat de oudere kinderen, de tieners, best mee kunnen helpen. En zo hebben de meisjes kookbeurt om de zoveel dagen en de jongens wassen om beurten af en houden de eetzaal schoon voor de andere activiteiten. Toen we het voorstelden kwam er allerlei commentaar, maar nu vinden ze het leuk en doen actief mee. Ze voelen zich nu ook meer betrokken bij hun leefomgeving. Er komt dus geen nieuwe kokkin.

Oma Jedina
Op een dag gingen Brian en Elvis op bezoek bij hun oma, Jedina.
Ze kan niet meer lopen en zit dus de hele dag op de grond in haar hutje. Vreselijk gewoon. Ze heeft de zorg voor twee dochters en drie kleinkinderen. Bij thuiskomst waren de jongens behoorlijk onder de indruk en realiseerden zich beter hoe goed ze het hebben in House of Grace.

Kerst en Nieuwjaar
En zo is er alweer een jaar voorbij, vol ups en downs, wat gaat het toch allemaal snel. We weten ons gezegend en gaan vol goede moed weer aan een nieuw jaar beginnen

Hartelijk dank!
De kinderen, de teams in Nederland, Noord-Ierland en Uganda, ze bedanken u heel hartelijk voor alle goede gaven en wensen u allen een gezegend Kerstfeest toe en een geweldig 2013, vol goede gezondheid, liefde en geluk !    
 
Jozina

 
         
 
 

H