Nieuwsbrief nr. 2 - 2012    

Augustus
  

In Memoriam Jaap Bergsma.


Geboren op 3 augustus 1943 in Friesland. Al na een jaar verhuisde hij met zijn familie naar Haarlem en omstreken, maar hij bleef zich volkomen Fries voelen. Hij zou binnenkort weer daarheen verhuizen, maar het mocht niet zo zijn. Zo maar, plotsklaps, is hij overleden aan een acute hartstilstand op 3 juli 2012. Vanaf 2000 heeft hij zich met hart en ziel ingezet voor het LindA Project. Hij was medeoprichter. We missen deze beminnelijke, gulle man, die nooit aan zichzelf dacht, maar altijd aan die ander. Dat zijn ziel in vrede moge rusten bij zijn Heer. Ja, het is niet makkelijk te verwerken dat Jaap er niet meer is. Temeer daar hij het kantoor voor onze stichting aan huis had en dat we er tot op heden geen toegang tot hebben. Lastig. Philip Heintz neemt vele taken op zich, geen gemakkelijke klus. 
 

De orde van de dag
 
Sinds half maart ben ik weer terug in Lira. De kinderen kwamen begin mei  thuis voor hun vakantie na het eerste trimester en gingen in juni weer terug. Nu zijn ze thuis voor hun tweede vakantie, in september gaan ze dan weer terug voor het laatse loodje. In december begint de grote vakantie. We hebben dit jaar 4 eindexamenkandidaten voor P7, de basisschool. Verder doen 3 studenten eindexamen O level. (middenschool). We zijn weer reuze benieuwd naar hun resultaten.

We hebben een goede samenwerking met stichting Tusaidiane olv Kees Ebskamp. Hij voorziet ons van schoon drinkwater dankzij een op solar werkende waterzuiveringsinstallatie. Nu bleek dat hij een middelbare school was begonnen in de buurt van Jinja. Na rijp beraad en een bezoek vooraf gaan nu 10 van onze leerlingen, allen kinderen die in House of Grace wonen, naar die school: Victor High.We hopen dat hun prestaties nu drastisch zullen verbeteren.

Rechts op de foto: Susan, Jennifer, Bonny, Patrick, Moses, Henrique, Peace, Ronald, Jolly Joe, Steven en Morris 
(Patrick is vanzelf geen student, maar de projectleider).


De electriciteitsmaatschappij

Eindelijk kwam dan het lang verwachtte bezoek van mensen van de electriciteitsmaatschappij. Men bracht ons een offerte inzake de compensatie die we konden verwachten en of we maar binnen 2 weken wilden beslissen. Na doorlezing bleek, dat men onze 2 eerdere brieven volkomen genegeerd had en dat men gewoon vast houdt aan hun oorspronkelijke plan: een strook van 5 meter breed, dwars over ons terrein, wordt hun eigendom. Waarop men alles mag doen, zelfs huizen bouwen!
De omheining wordt dan verwijderd, onze fruitbomen en gebouwen vernietigd. Aan beide kanten van die 5 meter mag er 12,5 meter niet worden gebruikt voor bewoning. Maar we mogen er wel onze mais verbouwen. Welke mais? We hebben het hier over een kindertehuis! Voor dit alles wil men ons 1750 euro geven als compensatie. U begrijpt dat we dit niet kunnen accepteren. We hebben een officieel antwoord geschreven en wachten nu op hun respons. Eventueel zullen we, net als de andere omwonenden, naar de rechter moeten stappen. Het zal dus nog wel even duren voor we kunnen gaan verhuizen.
 

Het nieuwe land bewerken

  

Ondertussen bedachten we dat we het nieuwe aangekochte land niet zomaar konden laten liggen, dus besloten we het schoon te maken en er voedsel op te verbouwen. Cassava, bonen, zoete aardappel, kool en uien. De bonen zijn ondertussen alweer geoogst. Het was een hele klus, maar we hebben ook erg veel lol gehad. Twee weken lang, in de mei vakantie, gingen de kinderen van House of Grace met Patrick en Albino om 05.00 uur naar de tuin.    

Vrijwilligsters

Momenteel zijn 2 vrijwilligsters, Willemien en Janna, op House of Grace, om de kinderen bezig te houden met allerlei activiteiten tijdens deze vakantie.  Heel leuk en de kinderen genieten ervan. Willemien was hier 2 jaar geleden ook al en had toen eerst thuis een fruitactie gehouden. Janna heeft dat nu ook gedaan. Zeer mooie opbrengst, hartelijk bedankt voor deze fondsenwervingsactie. Van de stichting Wereldwinkel Berlicum mochten we ook een mooi bedrag ontvangen.
Misschien ook iets voor u, om fondsen te gaan werven? Neem contact op met het secretariaat!

                                                              


Keuken
Vanwege het feit dat de verhuizing dus nog wel even op zich kan laten wachten hebben we besloten om dan toch eindelijk de keuken maar te vervangen, het ging echt niet meer. We wilden eigenlijk geen geld gaan weggooien, als we toch moesten gaan verhuizen. Het wordt heel mooi, met een soort houtgestookt fornuis, water, een aanrecht en opbergruimte. Heel veel ramen, zodat er geen rook blijft hangen en het lekker licht is.
 
We hebben ook een nieuwe kokkin, Janet. Fijne capabele vrouw van 30 jaar, die goed engels spreekt. Ze is dan ook tevens assistente van matron Christine. Albino is al 8 jaar de patron! Wat vliegt de tijd. Onze oude kokkin, Molly, bleef zomaar ineens weg. Later bleek dat ze een baby had gehad. Tja, Uganda.
 
 
                        

Tonny Ayena
Graag wil ik u voorstellen aan Tonny. Een heel moedige jongeman. Op ongeveer 12 jarige leeftijd is hij van een pick up truck gevallen en daarna zijn de problemen begonnen. Nu kan hij niet meer lopen, zijn handen zijn vervormd en de armen zijn krachteloos. Hij zit altijd in een rolstoel. Het ziekenhuis heeft allerlei tests gedaan, maar het is een neurologische aandoening en men kan niets voor hem doen. Zijn toestand zal alleen maar erger worden met het verstrijken der tijden.
Toen hij met vakantie kwam, was hij erg ziek en zwak. Met fysiotherapie en watertherapie gaat het nu weer en kan hij terug naar de universiteit in Gulu. Hij begint in september  aan zijn tweede jaar development studies. 
De regering sponsort hem voor de helft, vanwege zijn handicap. Hij is wees en woont bij ons.
 

Uitbreiding van de veestapel
Er zijn weer 2 lammetjes geboren, allebei van het mannelijk geslacht. En we hebben 2 jonge poesjes rondlopen, die de hele dag miauwen en het vertikken iets anders te eten dan vlees. Kattebrokjes kennen ze hier niet en vlees hebben we ook niet elke dag. Dus: Muppet en Puppet hebben een probleem.
 
  
           
De katten en James met moeder schaap en haar twee lammetjes     

Tot slot
Het derde trimester staat voor de deur en wij doen een dringend beroep op u om, als het enigszins mogelijk is, ons extra te steunen. Ook willen we de donateurs die hun jaarlijkse bijdrage nog niet hebben overgemaakt er graag aan herinneren dit zo spoedig mogelijk te doen, want over 2 weken moeten er weer een heleboel schoolgelden betaald worden. Zonder u kunnen we dit niet doen. Bedankt!