Nieuwsbrief nr. 3 -2011    

 December 2011

Schoolvakanties

De kinderen van ons S.O.S. scholingsprogramma zijn allemaal weer thuis van hun kostscholen, de grote vakantie is begonnen! Ook de kinderen die in ons kindertehuis wonen zijn nu vrij van school. Twee maanden alleen maar spelen, tjonge jonge, we moeten maar weer wat gaan verzinnen om ze bezig te houden. Daar zijn we gelukkig meestal wel creatief in!

  


Eindexamens

We hadden dit jaar in ons S.O.S. scholingsprogramma 6 kandidaten voor het eindexamen S4 (middelbare school): Judith Akello, Dorcas Ajok, Isaac Angom, Moses Ogwang, Tonny Olet en Morris Ongom. 2 kinderen deden examen P7 (basisschool): Jennifer en Ronald.

We gaan weer het lange wachten in tot de resultaten bekend worden gemaakt (eind januari tot half februari).  

Dit zijn de P7 eindexamenkandidaten van onze school LindA Primary.
Erachter de leerkrachten en een paar ouders.
Er is altijd een dag van gebedstoewijding voordat het examen begint.

Elektriciteit

We hebben nog steeds geen geluk met onze elektriciteitsvoorziening.

Begin september blies de transformer zichzelf op. We hebben ondertussen een nieuwe, maar men is nog steeds niet gekomen om alles weer aan te sluiten. Dat betekent dat House of Grace al die maanden al in het donker zit, werkend met petroleumlampen. Elke 2 dagen wordt de maatschappij gebeld en telkens beloven ze te komen, maar....

Tevens zijn de mensen van de elektriciteitsmaatschappij die nieuwe palen willen gaan plaatsen nergens te bekennen als het gaat om de voortgang te bespreken. U weet dat we hoogstwaarschijnlijk moeten gaan verhuizen als alles doorgaat en we willen graag weten wanneer dat gaat gebeuren. Ook hoe hoog het bedrag voor compensatie gaat worden.

Ach ja, geduld is een schone zaak. We hebben al een mooi en groot stuk land op het oog,
4 hectare, wat uitstekend zou voldoen. Maar zonder te weten hoeveel geld we gaan krijgen voor de verhuizing zijn onze handen gebonden. Jammer, want anders hadden we al kunnen beginnen met de nieuwbouw.


Werkvergunningen

Er is iets vreemds aan de hand in Oeganda wat betreft het verstrekken van werkvergunningen en verblijfsvergunningen. Ik hoor van een aantal mensen die er al 14, 15 jaar zijn, dat ze geen vergunning meer krijgen en moeten vertrekken. De prijs van een eenjarige vergunning is ook omhoog geschoten naar $ 1.000,00. Daarbij duurt het ruim een jaar voor je een reactie op je aanvraag krijgt. Het lijkt erop dat de Oegandese regering druk doende is de blanke hulpverleners te weren. Geen goede zaak. Wat mezelf betreft, ik wacht al sinds februari 2011. Maar ik gebruik gewoon een toeristen visum, dat gaat ook. 


Regen

Het regent in Lira. Toen Patrick, de projectdirecteur, de kinderen ging ophalen in Aduku, kon hij op een gegeven moment niet verder, de brug was weggeslagen. Hij is toen door de rivier gelopen, aan de andere kant op een boda boda (fietstaxi) gestapt, naar de scholen gegaan en heeft de kinderen ook met een boda boda opgehaald. Toen terug naar de rivier, erdoor heen met alle spullen op het hoofd en schouders en eindelijk weer bij de auto. Ja, avontuur genoeg in Lira District!                           

      

"De geweldige weg naar Aduku" en "Vissen in het moeras naast de weg naar Aduku".

Door de overvloedige regenval in Lira District zijn de gaten in de weg naar Aduku nu gevuld met water. Langs deze weg ligt een groot moeras. Kinderen vermaken zich door te gaan vissen. Het is een 35 km lange weg, maar met de auto bedraagt de reistijd 2,5 uur.

Op een motorfiets gaat het een uurtje sneller. 5 kinderen zitten er op school, dus we moeten deze weg wel gebruiken. Het is gewoon geen doen en in al de jaren dat ik er nu ben, heeft men deze weg nog nooit verbeterd.


Kerstfeest

Het is alweer bijna Kerst en onze mensen in Lira zijn druk doende alles voor het grote feest op tijd in huis te krijgen. Want, hoe dichter bij Kerst, hoe duurder alles wordt, soms wel 3x zo duur. Gelukkig kregen we ook dit jaar weer een mooie donatie voor dit gebeuren.

De prijzen in het algemeen hebben zich wat gestabiliseerd, de dollar is 400 shilling goedkoper geworden. Maar de dure prijzen zijn niet naar beneden gekomen.

In deze tijd van elkaar cadeautjes geven wil ik u graag attenderen op een wellicht leuke gift aan familie, buren of andere bekenden. U kunt hen lid maken van Vrienden van Het LindA Project. De kosten bedragen 25 per jaar. Daarvoor ontvangt men 3 nieuwsbrieven per jaar, om op de hoogte te blijven van het wel en wee van de kinderen in Noord Oeganda. Door vriend te zijn, ondersteunt u de algemene kosten die onze organisatie nu eenmaal ook maakt. Iets voor u? Neem contact met ons op, via het secretariaat of email.


Oproep

Onze oproep geldt ook nog steeds. Wij zoeken namelijk dringend mensen die:

  • een kind willen sponsoren;
  • een fondsenwervingsactiviteit willen organiseren;
  • ons bestuur willen versterken;
  • onze CD aan de man willen brengen;
  • een jaar als leerkracht op onze school willen werken.

Interesse? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!


Dankzegging

Wij willen aan het eind van het jaar 2011 graag alle mensen die onze stichting trouw een warm hart toedragen hartelijk bedanken voor hun donaties en belangstelling.

Uw giften maken een wereld van verschil uit voor onze kinderen.

We wensen u hele fijne en gezegende kerstdagen toe

en een gezond en gelukkig 2012! 

Namens de kinderen en de staf in Oeganda en in Nederland,

Jozina van Eerdenburg