Nieuwsbrief nr. 2 - 2011    

Augustus 2011

Aan het eind van de zomer is hier weer de gebruikelijke nieuwsbrief, over het wel en wee van de kinderen in Noord Oeganda. Ze maken het goed en genieten momenteel van hun vakantie. Op 5 september beginnen de scholen aan hun derde en laatste trimester. Dat wordt dus hard werken!


        
Allemaal rond Beja’s zelfgemaakte auto.


Voedelschaarste in Noord Oeganda

Er is een klimaatverandering gaande, waardoor de regens niet meer vallen zoals gebruikelijk. Dit veroorzaakt droogte. Als er dan plotseling wel enorme regenbuien losbarsten, krijg je overstromingen en landverschuivingen. Beiden zijn niet bevorderlijk voor het produceren van de gewassen. Daarnaast hebben boeren hun land verhuurd aan grote commerciële bedrijven, zonder te bedenken dat ze zelf ook moeten eten en dus wat land voor zichzelf moeten houden. Vervolgens zijn er die lieden die hun vee op grote schaal gaan verkopen in Juba, Zuid Soedan, want daar krijgen ze er 3 keer zoveel geld voor.

Dit alles veroorzaakt grote voedselschaarste. Dit jaar zag er eerst wel goed uit, al kwamen de regens laat. In Lira district heeft men gelukkig kunnen oogsten. Maar elders zijn vele gewassen nu vernield door enorme hagelbuien met zware windstoten. Bruggen zijn weggeslagen, wegen veranderd in rivieren. Hulpgoederen kunnen er niet eens meer komen.

Wat betekent dit voor ons? We worden geconfronteerd met geweldige prijsstijgingen. Er is een enorme inflatie, nu op 19%! Bijvoorbeeld suiker kostte 3 maanden geleden € 1,00 en kost nu € 2,50 per kilo. Suiker kennen we dus niet meer. Zonnebloemolie ging van € 1,75 naar € 4,50/2 liter, daar kunnen we niet buiten. Je kunt in het algemeen stellen dat prijzen voor etenswaren nu verdubbeld zijn vergeleken met 6 maanden geleden en het einde is nog niet in zicht. Daarnaast gaat vanwege de inflatie alles dus per week in prijs omhoog. Dat houdt in dat de schoolgelden verhoogd worden en de schoolbenodigdheden en persoonlijke benodigdheden veel duurder zijn om aan te schaffen. Ook het budget voor ons kindertehuis House of Grace is bij lange na niet meer toereikend.


Gezondheid

Deze vakantie hebben we al onze kinderen weer medisch kunnen laten keuren. Gelukkig geen ernstige gevallen, wel een paar zorgelijke, daarmee moeten we naar een ziekenhuis in Kampala. Hier is geen apparatuur om hen te testen. Ook de tandarts kan op een bezoekje rekenen, sommige kinderen hebben ware “fietsenrekken”.


De nieuwe auto

Goed nieuws: in onze vorige nieuwsbrief schreven we over het hachelijke avontuur om de kinderen naar de gehandicaptenschool te brengen in de Carib, onze auto uit 1991, die erg veel problemen geeft. Een donateur las dit en besloot dat dit zo niet langer kon, we hadden een nieuwe auto nodig! En wat denkt u? We kregen een geweldig bedrag, waardoor we nu in een Nissan Elgrand rond kunnen rijden. Prima wagen. Hoog op de wielen, 4WD, en er kunnen gemakkelijk 10 kinderen in zitten. Iedereen in Lira is jaloers! De wagen is nog in perfecte conditie, het model is uit 1998. Wat zijn we blij en dankbaar!

   
  Allemaal voor de schoongewassen Nissan Elgrand.

Onze tuinproducten 

We zitten niet stil op House of Grace en zijn druk bezig zelf eten te verbouwen. De resultaten mogen er zijn. Kool, tomaten, bananen, suikerriet, worteltjes, sla, maïs, cassave, bonen. Het is alleen niet genoeg, we hebben veel meer land nodig om echt zelf in ons voedsel te kunnen voorzien.                      

We hebben tegenwoordig ook 2 schapen, Betty en Emmanuel.
En talloze kippen!

            
Savooiekool - Jozina


Het leven op het platteland

De scholieren van de 4e klas O-level (middelbare school) moeten aan het eind van het schooljaar kiezen wat ze verder willen gaan leren. We gingen agrarische scholen bezoeken, kijken of dat wat was. Onderweg kwamen we een “brug” tegen, waar we overheen moesten, anders kwamen we nooit bij die school. Oh, het kan gemakkelijk, werd er gezegd. Nou, de 2 jongens, Isaac en Moses, gingen voor de voorwielen van de auto staan en toen achteruit lopen. Ik achter ze aan rijden en warempel: de auto haalde het! Tjonge jonge.

                 

Zomaar een plaatje van hoe men hier leeft. En de brug..........


Op bezoek bij de familieleden

Patrick en Charles zijn momenteel druk doende alle kinderen mee te nemen naar hun respectievelijke dorpen, waar nog verre familieleden wonen. Zo ontmoeten deze kinderen hun oud- ooms en tantes, oma’s en opa’s, soms neefjes en nichtjes. Heel bijzonder eigenlijk en soms erg emotioneel. De kinderen waarderen het enorm.


Schoolgelden

We zijn druk bezig om de schoolgelden voor het derde trimester bij elkaar te sparen, daar is ongeveer 4000 euro voor nodig. Er was een donateur, die de helft heeft overgemaakt! Geweldig hè, dit geeft de burger moed. Helpt u mee de rest bij elkaar te krijgen?


Vacature

In oktober neemt onze zeer gewaardeerde secretaris Marieke Ellens afscheid van haar werk voor de stichting. Haar leven neemt een andere wending en wij wensen haar veel succes toe in haar verdere bezigheden. Hartelijk bedankt Marieke! Wij zijn nu op zoek naar iemand die haar werk wil overnemen.


Tot slot

Wij willen graag alle mensen die onze stichting een warm hart toedragen hartelijk bedanken voor hun donaties en belangstelling.

Isaac, Judith, Moses en Dorcas bij de agrarische school.

Tot slot nog een oproep. Wij zoeken namelijk dringend mensen die:

  • een kind willen sponsoren;
  • een fondsenwervingsactiviteit willen organiseren;
  • ons bestuur willen versterken;
  • onze CD aan de man willen brengen;
  • een jaar als leerkracht op onze school willen werken.

Interesse? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

Met vriendelijke groet,

Jozina van Eerdenburg