Nieuwsbrief nr. 1 - 2013    

Maart
 
Kerst en Oud en Nieuw 2012

We zijn al weer aardig gevorderd in het jaar 2013, maar toch wil ik eerst even terug naar 2012.
We hebben heel gezellig Kerst en Oud en Nieuw gevierd. Met spelletjes, muziek, toneel en film kijken (zie foto’s hieronder). En niet te vergeten: heerlijk gegeten. De kinderen werden verblijd met leuke cadeautjes. Dank je wel lieve sponsor!
Als het goed is heeft iedereen nu een update ontvangen van zijn of haar sponsorkind. Vele kinderen hebben nog geen sponsor, misschien kunt u meehelpen ze te vinden?

Examenuitslagen
Eind februari kregen de eindexamenkandidaten dan eindelijk hun uitslag (examen was in oktober!).
Onze vijf basisschoolkinderen kwamen uit in divisie 2, niet slecht en ze konden dus naar de O level middelbare school. De vier O level kandidaten zijn ook allemaal geslaagd. Elisabeth slaagde zelfs met 14 punten voor 8 vakken en was de beste leerlinge in heel Noord Uganda! We zijn trots op haar.
De andere drie waren jongens, één had 26 punten, de andere twee hadden 38 punten (even een opfrissertje: 1 is goed, 9 is heel slecht. Voor het eindresultaat telt men alle punten bij elkaar op).
 
Elisabeth Alaba
Elisabeth (zie foto links) is geaccepteerd voor A level (VWO) door een andere organisatie. De drie jongens vielen jammer genoeg  buiten de boot.
 
Het fietsen-project
Kinderen in Uganda gaan allemaal naar kostschool als ze naar de middelbare school gaan. De regering blijft er op hameren dat dagscholen beter zijn, maar oude gewoontes zijn moeilijk te veranderen. Tien van onze kinderen gingen naar Victor High School in Jinja.
We hadden gehoopt dat dit goed zou gaan, maar helaas. Sinds dit jaar is er een dagschool, tevens kostschool, in Lira, Lira Town College. Vlakbij waar ik woon en zo’n 6 km van House of Grace verwijderd.
Dit is een regeringsschool, met goede leerkrachten en voldoende materialen. Nou, dat zagen we wel zitten: kinderen gewoon elke dag naar school, ’s avonds thuis goed eten (geen bonen uit het water en maispap), toezicht op het huiswerk maken en op tijd naar bed.
 
 Maar hoe komen ze op school? Er gaat geen bus en lopen is me ook wat. Gelukkig was er een sponsor die ons 22 fietsen heeft geschonken! Heel hartelijk bedankt daarvoor. Wat een uitkomst, zeg!
De kinderen zijn er wat mee in hun schik en met zijn allen gaan ze elke dag op pad. Vijftien gaan naar Lira Town College, twee naar de technische school,  één naar de administratieve school, een fiets voor de matron, een fiets voor de patron, een fiets voor de kokkin en een reserve fiets. Bedankt!  
     

Vrijwilligster Dorien Kortooms

In januari kregen we een maand lang bezoek van een vriendin van mij, Dorien Kortooms. Ze was een ware zegen. Elke dag ging ze naar House of Grace om de kinderen bezig te houden met allerlei activiteiten gedurende hun vakantie. Wat hadden ze een pret met de handenarbeid: sieraden maken, breien, schilderen en van ijzerdraad auto’s maken. We waren er al mee begonnen, maar onder haar leiding ging het een stuk beter.
Ze heeft de sieraden meegenomen en u kunt dus bij ons secretariaat opgeven of u iets wilt kopen, er zitten zeer mooie exemplaren bij.

Ze is ook met de kinderen gaan zwemmen en vanzelfsprekend moest er naar het park gegaan worden; elf gelukkigen mochten met haar mee.

Personele zaken
Op 3 februari brachten we haar naar het vliegveld en bij thuiskomst stond ons een onaangename verrassing te wachten: de matron en patron waren verdwenen. Zo maar, zonder iets te zeggen. De kinderen snapten er niets van, wij ook niet.
De sociaal werker was er gelukkig wel en ook die stond voor een raadsel. Tot op heden hebben we niets meer gehoord en hun telefoons staan uit. Gelukkig hebben we na twee weken een goede vervanging gevonden in Peter en Sarah. Polly is de nieuwe kokkin, zij is hard nodig nu iedereen altijd thuis eet.

Dierenleed, dierenvreugde en nieuwe stoelen

Ons moederschaap was erg vruchtbaar en gaf ons al vijf kleintjes. Helaas heeft ze zichzelf gestikt in haar touw en is niet meer. Jammer hè. Tja, zo gaat dat. Behalve fietsen kregen we ook veertig nieuwe stoelen, van hardhout, heel zwaar en stevig. De vorige stoelen lagen allemaal uit elkaar. Hopelijk gaan deze stoelen langer mee. Bedankt!

Schoolperikelen en oproep!

Onze basisschool staat op instorten, de oude Romneyloods. De termieten hebben het hout aardig opgegeten. We zijn nu bezig alles zo goed als het kan op te knappen, want geld voor een echte school van bakstenen hebben we niet.
We maken nu twee tijdelijke lokalen, voor muziek en handenarbeid, bestaande uit palen, een golfplaten dak en muren van papyrusmat. Tja, creatief zijn, nietwaar. De leerkrachten hier hebben geen idee van lesgeven uit een boek en dus doe ik wederom een oproep.

Oproep:
Als iemand zich beschikbaar wil stellen om hier een paar maanden te vertoeven om deze leerkrachten te leren op een moderne manier les te geven, dan houden we ons aanbevolen. Neem contact op, via ons secretariaat.

 
Hartelijk dank!
Lieve mensen, wederom bedanken we u allen heel hartelijk voor uw voortdurende ondersteuning en medeleven. Tot een volgende keer maar weer,

Vriendelijke groeten uit Lira.
Jozina