Nieuwsbrief nr. 3 - 2013    

Nieuwsbrief nr. 3 - 2013

december


Wederom zijn we aangekomen in December, de laatste maand van het jaar.

Schoolresultaten

Alle kinderen zijn thuis voor hun welverdiende grote vakantie.voetballen blz 1 Nieuwsbrief nr. 3 - 2013

We hadden dit jaar erg veel eindexamenkandidaten. Maar liefst 8 studenten, 3 meisjes en 5 jongens, deden eindexamen voor S4 (middelbare school, klas 4). Ze begonnen aan hun examen eind oktober en kwamen 15 november al naar huis. 1 student deed eindexamen voor S6 (middelbare school, klas 6), hij kwam 28 november thuis.

Dan waren er 8 leerlingen die eindexamen basisschool deden (P7), 2 meisjes en 5 jongens. Zij waren ook 15 november al thuis.

Het lange wachten kan weer beginnen, de resultaten voor S4 komen in de 3e week van januari, S6 komt in februari en ook de P7’s krijgen hun uitslag in de eerste week van februari. Waarom het toch altijd zo lang moet duren??

Dan gaan ze in februari dus weer naar school, waar in de eerste week (2e week februari) alleen geregistreerd wordt, dus de kinderen effectief nog eens een week thuis zitten.

En het kan nog erger: onze student Isaac Angol heeft zijn eindexamen voor het verkrijgen van het certificaat in de cursus landbouw gedaan, uitslag eind februari, en kan dan pas registreren voor het diploma in augustus!!!! Begint in september. Niet te geloven eigenlijk, maar het is echt waar. De scholen beginnen officieel weer op 3 februari 2014.                                                           

Vakantie

kleine oven, Nieuwsbrief nr. 3 - 2013, blz. 1De jongelui klagen dat ze zich vervelen, wat ik me goed voor kan stellen. We hebben voetbalschoenen, voetbal, volleybal en haakgaren aangeschaft. Ook hebben we een kleine oven gebouwd. Daar gaan we broodjes, koekjes en pizza in bakken.


Van een donateur mochten we een aantal boeken ontvangen, dus er kan ook gelezen worden. boeken Nieuwsbrief nr. 3 - 2013, blz. 2

En vanzelfsprekend gaan we weer kettingen maken. Wat betreft de kettingen: ze vonden gretig aftrek en zijn allemaal op. Dank voor uw interesse.

De Ugandese televisie is van analoog naar digitaal gegaan. Niet leuk voor ons. 

Want allereerst is het bereik niet toereikend voor de lokatie van House of Grace, daarnaast moeten we nu betalen. Het aanbod van zenders is zeer beperkt, men heeft zich voornamelijk geconcentreerd op Kampala en omgeving. Volgens de minister komt alles voor het eind van het jaar in orde, dus we wachten het af. Kijken ondertussen maar films via de dvd speler.

Vrijwilligers

In januari verwachten we Dorien Kortooms weer, dit keer komt ze samen met haar dochter Juliet en een collega, Mathijn.  De kinderen kijken er al naar uit, want dan gaan er weer allerlei leuke activiteiten plaatsvinden.

Laten we hopen dat dan de wegen weer wat begaanbaarder zijn. Laatst ging ik naar Kampala met de auto en tjonge, jonge. Het eerste stuk (80 km) gaat nog wel, maar dan komen er gaten, het lijkt wel Zwitserse kaas. En het asfalt is minimaal (40 km). Vervolgens een 20 kilometer zonder asfalt, met allemaal “humps”, zodat we vooral niet te hard rijden. Eindelijk een goed stuk weg, zo’n 100 km kun je doorrijden, maar daarna heeft men in zijn wijsheid besloten een prima stuk weg te gaan herasfalteren, terwijl het verkeer gewoon door mag rijden....we stonden 1 ˝ uur stil. Toen vond de chauffeur het genoeg en ging de bush bush in, achter andere auto’s aan. Na een half uur waren we weer op de gewone weg, waar het heel stil was. Iedereen stond nog steeds te wachten. Na ruim 7 uur waren we dan eindelijk in Kampala (340 km). En de terugweg was vanzelf idem dito. Dit is echt niet leuk meer.

Activiteiten in House of Grace

keuken NB 3 2013

De dames in de keuken, ze zijn nu gewend aan hun energie-zuinig fornuis.

Moses heeft zich ontpopt als echte kapper. Hij is zeer vaardig met de tondeuze en knipt alle kinderen.kapper NB 3 2013De electriciteitsmaatschappij laat nog steeds op zich wachten wat betreft hun compensatie.


Stroomstoringen

Ondertussen zitten we regelmatig zonder stroom. Tot 3 keer toe hadden we echt problemen:

De eerste keer was de buurman illegaal bomen aan het omhakken en kwam er een boom op de electriciteitsleiding terecht. De paal, die in onze tuin staat, kwam de grond uit, zo hard was de klap.

Gelukkig was er electricien Patrick met zijn team om alles zo goed mogelijk te herstellen. Na een week hadden we weer stroom.

Vervolgens was er een enorm onweer en om 9 uur ’s avonds hoorden we BOEM. Alle licht uit en er was rookontwikkeling in de keuken. Wat bleek,  de inverter, een apparaat dat voor back up zorgt als de stroom van de maatschappij uitvalt, stond in brand. Alle stekkers uit het stopcontact gehaald, verbindingen verbroken en de rook verdween. De 2 circuit breakers waren ook doorgebrand. Gelukkig staat er op het dak een bliksemafleider. We waren vol geraakt door de bliksem, maar God zij dank is alles met een sisser afgelopen.

Niet lang daarna kwam er een vuilniswagen onder de electriciteitsdraden op de weg voor ons huis door en die nam de leidingen mee. Daar ging de paal weer. Nu was de electriciteitsmaatschappij snel ter plekke en na 3 dagen hadden we een nieuwe paal in de tuin en was er weer stroom.

Vee

Onze veestapel doet het goed, er zijn nu 7 schapen, 1 ram, 2 ooien, 2 jongen en 2 lammetjes. schapen NB 3 2013

Ook de kippen hebben aardig wat kuikentjes. Ik denk echter niet dat er genoeg kippen zijn voor Kerst, dus we zullen de markt op moeten. 1 kip kost ondertussen 25.000 sh, 8 euro of zo, en we hebben er zeker 10 nodig.

kippen NB 3 2013

Assistentie

Ik weet niet of u als lezer tandarts bent, of dat u iemand kent die tandarts is? Maar we hebben hier dringend behoefte aan een tandarts, die meer doet dan tanden en kiezen trekken. De gebitten van onze kinderen hebben tandheelkundige zorg nodig. Maar het enige wat men hier doet als iemand tandpijn heeft, is de tand of kies eruit trekken. Leuk als je 15 jaar bent.....Een paar weken bezoek van een echte tandarts zou ons heel erg helpen. Zoekt U mee?

Kersttijd

Xmas NB 3 2013Wat me brengt bij het komende Kerstfeest en de jaarwisseling. We willen u heel erg hartelijk bedanken voor alle gulle giften, medeleven, trouw en samenwerking Zonder u allen was dit werk niet mogelijk.

Namens alle medewerkers, vrijwilligers en kinderen wens ik u een hele fijne en gezegende Kersttijd toe en een gelukkig en gezond Nieuw Jaar.

 Groeten vanuit een bloedheet Lira,

Jozina

Klik hier voor de contact-en bankgegevens

 

groepsfoto NB 3 2013 

Benjamin, Violet, Dennis, Janet, Jozina, Absolom, Winnie, Augustine